Projektdagbok: Ringsjöskolan ombyggnad

Ringsjöskolan ombyggnad

I Ringsjöskolans byggnader bedrivs skolverksamhet som omfattar högstadieklass 7-9. Projektering 2024 och ombyggnad år 2025- 2026. Planerad inflyttning vårterminen 2027.

Vad kommer göras:

Renovering och mindre tillbyggnad för en modern högstadieskola med inspirerande utbildningsmiljöer och god arbetsmiljö. Ombyggnaden berör ca 6500 kvm med en nybyggnad på ca 210 kvm.

Sidans innehåll

Dagbok

Ringsjöskolans ombyggnad har börjat – fokus på öppna ytor och hållbarhet.

Renoveringen och ombyggnationen av Ringsjöskolan har nu påbörjats. Projektet är en satsning på att skapa en modern, trygg och inspirerande miljö för eleverna. Den nya skolan kommer att präglas av öppna ytor, flexibilitet och hållbarhet för att ge eleverna de bästa förutsättningarna för lärande och utveckling. Ombyggnationen beräknas stå klart till vårterminen 2027.

Etablering av byggbodar vid Ringsjöskolan

Etablering av byggbodar vid Ringsjöskolan

Ringsjöskolan, som har funnits sedan 1969 och byggdes ut på 1980-talet, har länge varit i behov av upprustning.

Den nuvarande skolbyggnaden präglas av långa korridorer och stängda utrymmen, vilket gör det svårt för personalen att hålla uppsikt och skapa en trygg och stimulerande miljö för eleverna. Forskning visar att öppna ytor bidrar till en tryggare och mer inspirerande miljö, vilket är en viktig del i projektets vision. Skolan kommer därför att få en modernare och mer flexibel planlösning med större gemensamma ytor för både elever och personal.

illustration på Ringsjöskolan i Höör

Illustrationsbild av Ringsjöskolans entré efter ombyggnad (LINK Arkitektur)

Bättre lär- och arbetsmiljö

– Efter många års diskussioner och noggrant förarbete är vi nu glada för att ombyggnaden av Ringsjöskolan har påbörjats, säger Marie Nilsson, utbildnings- och skolchef. Detta markerar starten på vårt arbete för att skapa en bättre lär- och arbetsmiljö för både elever och lärare. Vårt mål är att utveckla en skolmiljö som främjar det fantastiska arbete som våra lärare och övriga medarbetare utför varje dag.

Den nya skolmiljön kommer att innehålla moderna klassrum som är utformade för att stödja lärande och skapa en optimal studiemiljö. Flexibla utrymmen kan anpassas efter olika undervisningsmetoder och behov. Dessutom förbättras de gemensamma ytorna för att främja social interaktion bland eleverna.

– För lärarna skapar vi bättre arbetsutrymmen som underlättar deras arbete. Vi är övertygade om att dessa förändringar kommer att ha en långsiktig positiv inverkan på både elevernas och lärarnas välbefinnande. Vi ser fram emot denna resa och är tacksamma för personalens stöd och engagemang. Tillsammans bygger vi en skola för framtiden, säger Marie Nilsson.

Öppen yta i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Öppen yta i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Större kapacitet

Renoveringen innebär inte bara en uppfräschning av skolans lokaler utan också en satsning på att möta framtidens behov. Kapaciteten på skolan ska utökas från dagens 408 elever och 60 anställda till 550 elever och 80 anställda.

Den nya utformningen ska också ge bättre förutsättningar för ämnesövergripande arbete och ökad tillgång till resurser som skolbibliotek.

Skolans yttre miljö kommer också att utvecklas med ökad grönska. Projektet inkluderar även installation av solceller och energieffektivisering för att minska miljöpåverkan.

Öppen yta i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Öppen yta i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Nytt skolbibliotek

Michael Kjellemar, rektor på Ringsjöskolan, betonar vikten av ombyggnaden:
– Renoveringen är viktig eftersom skolans nuvarande lokaler är gamla, slitna och inte fullt ändamålsenliga för att bedriva en utbildning som motsvarar dagens krav. Den nya miljön kommer att ge oss mer yta och bättre förutsättningar att ta emot fler elever. Dessutom får vi ett nytt skolbibliotek, vilket är avgörande för att möta utmaningarna i dagens samhälle där förmågan att läsa och tolka litteratur är viktig.

Nytt skolbibliotek i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Nytt skolbibliotek i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Byggstart och tidsplan

Ombyggnaden berör cirka 6 500 kvadratmeter, med en tillbyggnad på 210 kvadratmeter för elevhälsoteamet. Under byggtiden kommer delar av verksamheten att flytta till tillfälliga moduler på skolområdet. De första tre månaderna kommer rivningen att pågå. Därefter påbörjas arbetet med fasader, fönster och dörrar.
Arbetet med etapp 1 av ombyggnationen som omfattar den äldre delen har inletts. Under sommaren och hösten 2025 kommer bottenplattan för den nya byggnaden att gjutas. Etapp 1 beräknas vara klar till december 2025 och eleverna förväntas flytta in i den delen efter årsskiftet 2025–2026. I januari 2026 påbörjas etapp 2.

Färdigställandet av hela Ringsjöskolan beräknas stå klart december 2026 med målet att alla elever och personal ska kunna återvända till en färdig och moderniserad skola till vårterminen 2027.

Illustrationsbild på innergård på nya Ringsjöskolan (LINK Arkitektur)

Illustrationsbild på innergård på nya Ringsjöskolan (LINK Arkitektur)

Högre belastning på Östergatan

Under renoveringen kommer det att förekomma ökad trafik på Östergatan, då byggtrafik behöver använda gatan för att nå arbetsplatsen. Omläggning av vissa gång- och cykelstråk kommer göras. Eftersom Östergatan är den enda praktiska vägen för entreprenörer och leverantörer, ber vi vänligen allmänheten att ha förståelse för den tillfälliga ökningen i trafik under arbetets gång.

Hållbarhet och långsiktighet

Byggentreprenaden har tilldelats MVB, en erfaren aktör med lång erfarenhet av stora samhällsprojekt. Fokus på hållbarhet och energieffektivisering är också en central del i ombyggnaden, vilket gör satsningen både framtidsinriktad och miljömedveten. Renoveringen av Ringsjöskolan är en viktig del i Höörs kommuns långsiktiga arbete för att skapa moderna, ändamålsenliga och hållbara skolmiljöer för både elever och personal.

Omfattande renovering av Ringsjöskolan – satsning på framtidens utbildningsmiljö.

Höörs kommun tar nu nästa steg för att förverkliga en omfattande renovering och ombyggnation av Ringsjöskolan. Höörs Fastigheter har grönt ljus för projektet, som syftar till att skapa moderna, ändamålsenliga och energieffektiva skollokaler.

Illustrationsbild av Ringsjöskolan efter ombyggnad

Illustrationsbild av Ringsjöskolans entré efter ombyggnad

Fokus på arbetsmiljö och kapacitet

Ringsjöskolan, som byggdes 1969 och byggdes till 1989, har länge varit i behov av upprustning. Idag har skolan cirka 370 elever och 60 personal, men efter ombyggnaden ska kapaciteten utökas till att kunna ta emot 550 elever och 80 personal. Förbättrad arbetsmiljö, moderniserad teknik och en inbjudande yttre miljö står i centrum för projektet.

Skolans nuvarande lokaler består av många korridorer och stängda utrymmen, vilket gör det svårt för lärare och personal att hålla uppsikt och få en bra överblick. Enligt forskning bidrar öppna ytor till en tryggare miljö, och den nya utformningen kommer därför att präglas av öppna och flexibla ytor. Samtidigt ger en modern och fräsch miljö ökad stimulans och motivation, något som gynnar både elever och personal.

Renoveringen omfattar 6 500 kvadratmeter lokalyta samt en ny huvudentré, en tillbyggnad på 210 kvadratmeter för elevhälsoteamet. Projektet inkluderar även energieffektivisering, installation av solceller och en bättre koppling mellan skolan och matsalen.

MVB – Generalentreprenör för projektet

Byggentreprenaden för projektet har tilldelats MVB, som vann upphandlingen och blir generalentreprenör för ombyggnationen. MVB är en av Sveriges största privatägda byggkoncerner, med lång erfarenhet av stora samhällsprojekt och ett starkt fokus på hållbarhet. Bolaget har tidigare genomfört flera framgångsrika bygg- och renoveringsprojekt inom skola, vård och offentlig sektor, vilket gör dem väl rustade för att hantera den omfattande renoveringen av Ringsjöskolan. MVB var även totalentreprenör till Maglehill som slutfördes tidigare i år.

Illustationsbild på innergård på nya Ringsjökolan

Illustationsbild på innergård på nya Ringsjökolan

Investeringar och tidplan

Projektets totala budget är beräknad till cirka 130 miljoner kronor, som till största delen finansieras genom hyreskostnader. Byggstart planeras efter årsskiftet 2025, och färdigställande är satt till december 2026. Projektet är uppdelat i två etapper, etapp 1 är färdigställt under december 2025. Under byggtiden kommer verksamheten delvis förflyttas till befintliga moduler inom skolområdet, med målsättningen att återvända till en färdig och uppgraderad skola till vårterminen 2027.

Förbättrad miljö för elever och personal

Renoveringen innebär inte bara en modernisering av skolan utan också en satsning på hållbarhet och trivsel. Fokus ligger på att skapa bättre ljus, ljud och luftförhållanden som främjar en inspirerande och trygg studiemiljö. Även skolans yttre miljö ska förbättras med ökad grönska och tillgänglighet.
Projektet är ett led i Höörs kommuns långsiktiga planering för att möta framtidens behov och ge både elever och personal de bästa förutsättningarna. Kommunfullmäktige tog beslutet om renoveringen 2024-05-22.

Illustationsbild på öppen yta inomhus på nya Ringsjökolan

Illustationsbild på öppen yta inomhus på nya Ringsjökolan

Höörs fastigheter tillsammans med Höörs kommun förbereder nu inför byggstart på renoveringsprojektet av Ringsjöskolan. Lokalerna är slitna och behöver anpassas för att möta framtidens krav och behov. Byggentreprenad håller nu på att upphandlas och byggstart sker efter årsskiftet 2025.

Ringsjöskolan, som ursprungligen uppfördes 1969 och byggdes ut 1989, har nu ett behov av att renoveras och byggas ut. Skolan omfattar även en separat byggnad i norr, där storkök och matsalsverksamhet bedrivs. På Ringsjöskolan, som är en 7-9-skola, går nästan 400 elever. Cirka 50 personer arbetar på skolan.

Illustrationsbild av Ringsjöskolan efter ombyggnad

Illustrationsbild av Ringsjöskolans entré efter ombyggnad

Stora delar av skolans lokaler har brister i komfort, särskilt vad gäller inomhusklimat och teknisk standard. Ytskikt, inredning och utrustning är slitna och i behov av modernisering. Det finns ett välkänt och tydligt behov av att skapa ändamålsenliga lokaler, öka kapaciteten och förbättra arbetsmiljön samt trivseln genom omfattande renovering och ombyggnation.

Projektet har länge varit en prioritet och är inkluderat i kommunförvaltningens lokalförsörjningsplan samt i budgetarna för både lokalbolaget och kommunen. De ursprungliga programhandlingarna för projektet togs fram 2017 och reviderades 2022.

Illustationsbild på innergård på nya Ringsjökolan

Illustationsbild på innergård på nya Ringsjökolan

Ringsjöskolans lokaler består av många korridorer och ”stängda” utrymmen vilket gör det svårt för både lärare och personal att hålla uppsikt och få en överblick.
Forskning säger att öppna ytor ger en tryggare miljö. En ny och fräsch miljö ökar dessutom både stimulans och motivation. Hos personal såväl som hos elever.

Lokalerna behöver moderniseras för att möta verksamhetens krav på lokaler, men också för att möta fastighetens krav. Eftersom skolan byggts om i omgångar finns det system av olika kvalitet som behöver säkerställas.

Byggarbetet, som förväntas ta mellan 18 och 24 månader, kommer att delas upp i två etapper. En del av verksamheten planeras att flytta till befintliga moduler inom Visdomen 4, med målet att detta ska vara klart inför vårterminens start i januari 2025. Enligt nuvarande tidplan är målsättningen att den renoverade skolan ska vara redo för inflyttning till höstterminens början i augusti 2026.

Illustationsbild på öppen yta inomhus på nya Ringsjökolan

Illustationsbild på öppen yta inomhus på nya Ringsjökolan

Ringsjöskolan är ute på anbudsräkning. anbud väntas senast 28 oktober.

Illustrationsbild av Ringsjöskolan efter ombyggnad

Illustrationsbild av Ringsjöskolans entré efter ombyggnad

  • Evakuering av skolan etapp 1 påbörjas under hösten 2024
  • Byggstart etapp 1 under januari 2025 och planeras vara klart december 2025
  • Hela projektet beräknas vara klart dec 2026
  • Investeringskostnad ca 130 miljoner
Illustationsbild på innergård på nya Ringsjökolan

Illustationsbild på innergård på nya Ringsjökolan

Illustationsbild på öppen yta inomhus på nya Ringsjökolan

Illustationsbild på öppen yta inomhus på nya Ringsjökolan

Fler projekt

  • illustration på Ringsjöskolan i Höör

Ringsjöskolan ombyggnad

25 november 2024|

Projektdagbok: Ringsjöskolan ombyggnad Marklägenheter med uteplats i gröna Sätofta I Ringsjöskolans byggnader bedrivs skolverksamhet som omfattar högstadieklass 7-9. Projektering 2024 och ombyggnad år 2025- 2026. Planerad inflyttning vårterminen 2027. Vad kommer göras: Renovering

  • Fasad på marklägenheter i Sätofta.

Sätofta lägenheter

14 november 2023|

Projektdagbok: Sätofta marklägenheter Marklägenheter med uteplats i gröna Sätofta Fastigheten har 12 lägenheter fördelade på 4 byggnader med 3 lägenheter i per byggnad. Det är fördelat på 2- och 3-rumslägenheter med tillhörande uteplats

  • Illustrationsbild över Maglehillsskolan

Maglehill – Höörs nya entré från väster

14 november 2023|

Projektdagbok: Maglehill Projektdagbok Maglehill är Höörs största byggprojekt i modern tid. Projektet byggs i två etapper där första etappen innefattar ett särskilt boende med 56 lägenheter och andra etappen förskola, skola F-6, idrottshall,