Renoveringen och ombyggnationen av Ringsjöskolan har nu påbörjats. Projektet är en satsning på att skapa en modern, trygg och inspirerande miljö för eleverna. Den nya skolan kommer att präglas av öppna ytor, flexibilitet och hållbarhet för att ge eleverna de bästa förutsättningarna för lärande och utveckling. Ombyggnationen beräknas stå klart till vårterminen 2027.

Etablering av byggbodar vid Ringsjöskolan

Etablering av byggbodar vid Ringsjöskolan

Ringsjöskolan, som har funnits sedan 1969 och byggdes ut på 1980-talet, har länge varit i behov av upprustning.

Den nuvarande skolbyggnaden präglas av långa korridorer och stängda utrymmen, vilket gör det svårt för personalen att hålla uppsikt och skapa en trygg och stimulerande miljö för eleverna. Forskning visar att öppna ytor bidrar till en tryggare och mer inspirerande miljö, vilket är en viktig del i projektets vision. Skolan kommer därför att få en modernare och mer flexibel planlösning med större gemensamma ytor för både elever och personal.

illustration på Ringsjöskolan i Höör

Illustrationsbild av Ringsjöskolans entré efter ombyggnad (LINK Arkitektur)

Bättre lär- och arbetsmiljö

– Efter många års diskussioner och noggrant förarbete är vi nu glada för att ombyggnaden av Ringsjöskolan har påbörjats, säger Marie Nilsson, utbildnings- och skolchef. Detta markerar starten på vårt arbete för att skapa en bättre lär- och arbetsmiljö för både elever och lärare. Vårt mål är att utveckla en skolmiljö som främjar det fantastiska arbete som våra lärare och övriga medarbetare utför varje dag.

Den nya skolmiljön kommer att innehålla moderna klassrum som är utformade för att stödja lärande och skapa en optimal studiemiljö. Flexibla utrymmen kan anpassas efter olika undervisningsmetoder och behov. Dessutom förbättras de gemensamma ytorna för att främja social interaktion bland eleverna.

– För lärarna skapar vi bättre arbetsutrymmen som underlättar deras arbete. Vi är övertygade om att dessa förändringar kommer att ha en långsiktig positiv inverkan på både elevernas och lärarnas välbefinnande. Vi ser fram emot denna resa och är tacksamma för personalens stöd och engagemang. Tillsammans bygger vi en skola för framtiden, säger Marie Nilsson.

Öppen yta i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Öppen yta i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Större kapacitet

Renoveringen innebär inte bara en uppfräschning av skolans lokaler utan också en satsning på att möta framtidens behov. Kapaciteten på skolan ska utökas från dagens 408 elever och 60 anställda till 550 elever och 80 anställda.

Den nya utformningen ska också ge bättre förutsättningar för ämnesövergripande arbete och ökad tillgång till resurser som skolbibliotek.

Skolans yttre miljö kommer också att utvecklas med ökad grönska. Projektet inkluderar även installation av solceller och energieffektivisering för att minska miljöpåverkan.

Öppen yta i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Öppen yta i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Nytt skolbibliotek

Michael Kjellemar, rektor på Ringsjöskolan, betonar vikten av ombyggnaden:
– Renoveringen är viktig eftersom skolans nuvarande lokaler är gamla, slitna och inte fullt ändamålsenliga för att bedriva en utbildning som motsvarar dagens krav. Den nya miljön kommer att ge oss mer yta och bättre förutsättningar att ta emot fler elever. Dessutom får vi ett nytt skolbibliotek, vilket är avgörande för att möta utmaningarna i dagens samhälle där förmågan att läsa och tolka litteratur är viktig.

Nytt skolbibliotek i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Nytt skolbibliotek i skolbyggnaden (LINK Arkitektur)

Byggstart och tidsplan

Ombyggnaden berör cirka 6 500 kvadratmeter, med en tillbyggnad på 210 kvadratmeter för elevhälsoteamet. Under byggtiden kommer delar av verksamheten att flytta till tillfälliga moduler på skolområdet. De första tre månaderna kommer rivningen att pågå. Därefter påbörjas arbetet med fasader, fönster och dörrar.
Arbetet med etapp 1 av ombyggnationen som omfattar den äldre delen har inletts. Under sommaren och hösten 2025 kommer bottenplattan för den nya byggnaden att gjutas. Etapp 1 beräknas vara klar till december 2025 och eleverna förväntas flytta in i den delen efter årsskiftet 2025–2026. I januari 2026 påbörjas etapp 2.
Färdigställandet av hela Ringsjöskolan beräknas stå klart december 2026 med målet att alla elever och personal ska kunna återvända till en färdig och moderniserad skola till vårterminen 2027.

Illustrationsbild på innergård på nya Ringsjöskolan (LINK Arkitektur)

Illustrationsbild på innergård på nya Ringsjöskolan (LINK Arkitektur)

Högre belastning på Östergatan

Under renoveringen kommer det att förekomma ökad trafik på Östergatan, då byggtrafik behöver använda gatan för att nå arbetsplatsen. Omläggning av vissa gång- och cykelstråk kommer göras. Eftersom Östergatan är den enda praktiska vägen för entreprenörer och leverantörer, ber vi vänligen allmänheten att ha förståelse för den tillfälliga ökningen i trafik under arbetets gång.

Hållbarhet och långsiktighet

Byggentreprenaden har tilldelats MVB, en erfaren aktör med lång erfarenhet av stora samhällsprojekt. Fokus på hållbarhet och energieffektivisering är också en central del i ombyggnaden, vilket gör satsningen både framtidsinriktad och miljömedveten. Renoveringen av Ringsjöskolan är en viktig del i Höörs kommuns långsiktiga arbete för att skapa moderna, ändamålsenliga och hållbara skolmiljöer för både elever och personal.