Information om värme i din lägenhet

Hösten är på ingång och det börjar bli ruggigt utomhus på morgnarna och kvällarna. Här kommer lite information till dig som hyresgäst om temperaturen i din lägenhet.

 

 • Vilken temperatur ska man ha i lägenheten?
  Höörs Fastighets AB strävar alltid efter att du som hyresgäst ska ha en inomhus-temperatur på 20 grader. Under vår och höst, när vädret är instabilt och hastigt slår om, kan det tyvärr bli en något ojämn temperatur inomhus. Värmesystemet styrs av vilken temperatur det är ute och har en viss tröghet att anpassa sig till rådande väderlek.

 

 • När sätter Höörs Fastighets AB på värmen i huset?
  Vid en inställd utomhustemperatur, ca 15-17 grader, börjar värmesystemet automatiskt att leverera varmt vatten till radiatorerna, ju kallare det är ute desto varmare vatten cirkulerar i värmesystemet i huset.

 

 • Jag har ojämn värme på elementen, ska det vara så?
  Om elementet endast är varmt i nederkant eller om det hörs ett porlande ljud kan det behöva luftas, det hjälper vi dig med! Om elementet är varmt upptill fungerar allt som det ska.

 

 • Varför är mitt element kallt ibland?
  På varje radiator sitter en termostat som känner av inomhustemperaturen. Är termostaten vriden till maxläget strävar den efter att hålla en inomhustemperatur på 20 grader. När denna temperatur har nåtts stängs flödet till radiatorn av och den kallnar till samma temperatur som rumstemperaturen. (Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt även när det är minusgrader ute). När temperaturen i rummet sjunker till under 20 grader öppnar termostaten på nytt och varmt vatten flödar åter genom elementet. På så sätt håller man en jämn och behaglig inomhustemperatur.

 

Termostaten känner av den omgivande temperaturen. Är den blockerad av exempelvis en soffa eller av tjocka gardiner kan resultatet bli att luften runt radiatorn är varmare än rumstemperaturen. Termostaten stänger då av flödet även om temperaturen längre in i rummet är lägre. Det är alltså viktigt att tänka igenom möbleringen för att få en så bra spridning av värmen som möjligt, samt för att undvika att termostaten stänger av värmetillförseln ”för tidigt”.

Ibland kan termostatventilen fastna i stängt läge. Detta inträffar oftast efter längre varma perioder då radiatorerna inte har använts på ett tag. Du kan då prova att vrida termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger och sedan vrida termostaten till maxläget.

Om du har provat ovanstående men ändå upplever att det är kallt i lägenheten vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Placera en termometer mitt i rummet, en meter ovan golvet. Läs av temperaturen efter ca 15 minuter. Är temperaturen lägre än 20 grader är du välkommen att kontakta felanmälan så kommer vi ut och gör en kontroll av radiatorerna i din lägenhet.

 

Här kommer en enkel checklista som man själv kan använda för att säkerställa att värmen behålls i bostaden:
Jag…
• har inga möbler eller långa gardiner framför mina element
• har aldrig fönster på glänt (vädrar med tvärdrag istället när det behövs)
• har inga trasiga tätningslister
• har öppna vädringsluckor och ventiler
• dra alltid för rullgardiner eller persienner på natten om det är kallt ute

Om oss

Höörs Fastigheter äger och förvaltar fastigheter inom Höörs kommun. Allt inom kommunala verksamhetslokaler, bostäder och kommersiella lokaler samt vård- och industrilokaler.

Kontakt

Björkgatan 54, Höör

+46 413 289 00

info@hoorfast.se

Öppettider: Mån-fre. 8–12, 13–16