Skötselråd

Din lägenhet är ditt hem och där bestämmer du hur det ska se ut. Du ansvarar också för skötseln och ju bättre du tar hand om din lägenhet, desto längre håller den sig fräsch och fin. Här får du tips och råd om hur du gör.

Så bevaras dina golv fina

Du kan undvika repor och märken i golvet genom att sopa och dammsuga ofta. Sätt så kallade möbeltassar på stols- och bordsben; de minskar risken för repor. Ska du flytta en tung möbel? Lägg en matta under möbeln och skjut den framför dig.

Bevara dina bänkskivor i ett bra skick

Använd inte bänkskivan som skärbräda. Ställ heller inte varma kastruller, grytor och liknande direkt på bänkskivan. 

Spisfläkt

I spisfläkten och spiskåpan fastnar fett från matlagningen. Gör rent fläkten regelbundet för att förhindra att det börjar brinna. För att luften i din lägenhet ska vara fräsch är det bra om du med jämna mellanrum gör rent köksfläktens filter. I fläkten finns ett spjäll som aldrig är helt stängt och där ska ”gammal” luft strömma ut.

När man lagar mat blir filtret fullt med fett efter ett tag. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska.

Vi rekommenderar att man rengör filtret varannan månad, eller varje månad om man lagar mycket mat. Använd ett diskmedel som löser fett riktigt bra.

Olika spisfläktar kan skilja sig åt, men principen för att rengöra filtret är ungefär den samma. Filtret sitter bakom ett galler på undersidan av spiskåpan. Gör rent filtret med varmt vatten och diskmedel med bra förmåga att lösa fett. Krama sedan ur filtret och sätt tillbaka det.

Behöver du byta fläktfilter så köper du ett nytt själv.

Kyl och frys

Många av våra lägenheter har både kyl- och frysskåp. För att matvarorna ska hålla sig så bra som möjligt bör det vara 4–8 plusgrader i kylskåpet, och 18–20 minusgrader i frysen.

Moderna frysar är självavfrostande. Om du har en äldre frys: gör det till en vana att regelbundet frosta av den. Det sänker din energiförbrukning och ger en jämnare temperatur i frysen. Låt isen i frysen tina i sin egen takt. Använd aldrig kniv eller annat vasst föremål; det kan skada frysen och du kan bli skyldig att betala.

Se också till att rengöra skåpen med en trasa då och då från matrester och liknande. Rengör avrinningshålet och kontrollera att tätningslisten sluter tätt i dörrarna till kyl- och frysskåpen.

Serviceanmälan

Logga in och registrera ett ärende.

Serviceanmälan

Mina sidor

Hantera dina uppgifter på Mina sidor.

Mina sidor

Need information in another language?

Please contact us!

 

 

 

Om oss

Höörs Fastigheter äger och förvaltar fastigheter inom Höörs kommun. Allt inom kommunala verksamhetslokaler, bostäder och kommersiella lokaler samt vård- och industrilokaler.

Kontakt

Björkgatan 54, Höör

+46 413 289 00

info@hoorfast.se

Öppettider: Mån-fre. 8–12, 13–16